<< VESTI | | 28.07.2011 09:24

Masovni protest na trgu Puerta del Sol u Madridu: Demonstranti koji sebe zovu "ogorčeni"( "Indignados") dolaze iz cele Španije

 

Marš indignadosa

Hiljade mladih Španaca koji sebe nazivaju "Ogorčenima" *(El movimiento de indignados 15-M), krenulo je pešice put Brisela. Parole su im «Mi smo marionete u rukama političara i bankara».

Hiljade mladih Španaca koji sebe nazivaju "ogorčenima", krenulo je pešice put Brisela, gde će sa kolegama iz drugih zemalja tražiti promenu ekonomske politike Evropske Unije. Tamo planiraju da stignu 15. oktobra. Oni su se posle marša dugog 36 dana okuili na protestu u Madridu, gde su počeli da kampuju. Policija je "čistila" pojedine delove Madrida, odnoseći "indignadose". Mada nije bilo nasilja, to je ipak predstavljalo eskalaciju protesta koji je do sada bio izuzetno miran. Demonstranti optužuju policiju za primenu nasilje, mada nema izveštaja o povređenima. Oštrije mere policije prema "ogorčenima" rezultiralo je masovnim protestom u centru Madrida. Španija i dalje ima najvišu stopu nezaposlenosti u Evropskoj uniji, stopa nezaposlenosti je 21,3 odsto, a čak 45 odsto mladih bez posla. Nepopularne mere štednje, koje treba da smanje deficit uticale su i na rezultate majskih lokalnih izbora, na kojima su poraženi socijalisti premijera Sapatera.

POLICIJSKA AKCIJA: Demonstranti se žale na nasilje, ali nema izveštaja o povređenima

MMF upozorava Madrid da mora još odlučnije da sprovodi reformu javnog sektora i konsoliduje finansije, jer bi spasavanje preglomazne ekonomije poput španske, za evrozonu bio smrtonsni udarac.

«Pokret ogorčenih 15 maja» (El movimiento de indignados 15-M) je društveni pokret u Španiji koji traži više participativne demokratije. Parole su im «Mi smo marionete u rukama političara i bankara». Sarađuju sa grupama kao što je «Demokratija danas», platformom za pogođene hipotekom i drugima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST