<< VESTI | | 18.07.2011 22:22

POSLE 220 DANA BEKSTVA: Kolona sa Sanaderom stiže u Remetinec, 18. jula, u 22

 

Sanader izručen Hrvatskoj

Bivši hrvatski premijer prvo tražio azil u Austriji, a onda odlučio da «pristane na izručenje». Protiv njega je otvoreno šest-sedam istraga: istražuje se njegova uloga u slučaju "Fimi medija", u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede, kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 miliona kuna (oko pola miliona evra) tokom pregovora sa Hipo bankom o davanju kredita Hrvatskoj i u aferi sa hrvatskim cestama.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanadera je posle sedam meseci ili 220 dana bekstva 18. jula iz Austrije, preko Slovenije prebačen u Hrvatsku - na graničnom prelazu Bregana oko 21.30 kombi mercedesom, uz neveliku policijsku pratnju prebačen u zagrebački zatvor Remetinec u blizini koga se oko 22 sata bio sakupio prilično veliki broj znatiželjnika. U trenutku stizanja kolone sa Sanaderom, u okolinu Remeinca se sjatilo desetak policijskih vozila. Kad je Sanader ušao u vlast, svi su se razišli.

STIGAO U 10, A ZATVORSKO SVETLO UGAŠENO U 11: Bivši premijer prvu noć proveo je u ženskom odeljenju remetinečkog zatvora, verovatno iz bezbednosnih razloga

Na dan kada je za njim pre sedam meseci bila raspisana poternica, Sanader je privatnim automobilom prešao u Sloveniju, a zatim u Austriju. SMS porukama on je tvrdio da nije pobegao, već da je na poslovnom putu i da će se odazvati pozivu po povratku iz Amerike. Već sledećeg dana austrijska policija, uhapsivši ga na autoputu na osnovu hrvatske poternice.

SEDAM ISTRAGA,PET OPTUŽBI: Ivo Sanader u Remetincu

Sanader je najpre zatražio zaštitu od Austrije, navodeći da se protiv njega u Hrvatskoj vodi politički, a ne sudski postupak. Međutim, početkom jula on je povukao žalbu na odluku o izručenju. U julu se navršilo tačno dve godine od kako se Sanader povukao sa mesta predsednika hrvatske vlade.

Detalji o načinu na koji će bivši premijer biti izručen čuvani su u tajnosti, pa ni Sanaderov advokat Goran Šuić nije dobio nikakvu zvaničnu informaciju o ekstradiciji njegovog klijenta. Niz optužbi mu se stavljaju na teret. Protiv njega je otvoreno šest-sedam istraga: istražuje se njegova uloga u slučaju "Fimi medija", u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede, kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 miliona kuna (oko pola miliona evra) tokom pregovora sa Hipo bankom o davanju kredita Hrvatskoj i u aferi sa hrvatskim cestama.

U međuvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca. Sanaderova imovina je zamrznuta -istražitelji su dva dana popisivali i iznosili kolekciju umetničkih dela iz njegove kuće u Zagrebu.

Njegovi advokati najavljuju da će se Sanader aktivno braniti. Anketirani eksperti tokom specijalne emisije HRT-a "U krupnom planu", povodom izručenja Sanadera variraju od procene da je Sanader odlučio da se ponaša kao «Osvetnik Zoro», da će uvući u vir mnoge s vrha, do ocene da se on morao vratiti, jer bi svaka zemlja izručila osobu kojoj se stavljaju na teret takva dela kakva se stavljaju na leđa Sanaderu, a s druge strane da nije imala šansu njegova žalba da neće imati fer suđenje u Hrvatskoj koja je pred ulaskom u EU.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST