<< VESTI | | 18.07.2011 17:00

POŠTO UMETNICA: Ilustracija riječkog Novog lista

 

Crveni tepih i crveni fenjer

Starlete, masaža i prostitucija - šoubiznis i njegove žrtve: uhapšen poznati sportski maser osumnjičen da je organizovao lanac elitne prostitucije u Hrvatskoj

Da se na marginama šubiznisa švercuje prostitucija, poznato je još iz rane holivudske istorije, ili još od onda kada je bog stvorio kafansku pevačicu. Da je ta vrsta "trgovine ljudima" širi i u "visokom društvu" u tranzicionim zemljama u našem regionu, proizilazi iz vesti koju ovih dana uvelike eksploatiše hrvatska štampa, a preuzimaju je i svi ostali.

Zagrebački Jutarnji list riječki Novi list opširno izveštavaju o tome da je pritvoren je i osumnjičen za organizovanje prostitucije Nebojša Perunović, poznat sportskoj javnosti kao fizioterapeut. Beogradske Novosti pišu da je on bio maser nekadašnji fizioterapeut muške košarkaške reprezentacije Jugoslavije, ženske odbojkaške selekcije Hrvatske i teniserke Ane Kurnjikove. Pored Perunovića, uhapšena je i njegova saradnica, Marika K. koja je, navodno, u posljednja dva meseca u dva navrata devojke iz »celebrity« društva upućivala klijentima zainteresovanim za «elitnu prostituciju».

Cene su se kretale od 300 do 1000 evra, ali po pisanju hrvatskih listova u hotele, na putovanja i medicinske seminare slali su starlete i manekenke, navodno i po ceni od 3500 evra. Neke od devojaka koje su za njih radile u finišu operacije, ispitane su kao svedoci.

Kako piše Jutarnji list, u izjavu tužiocu Perunović je rekao da je tokom rada u salonu za masažu stekao mnogo poznanstava sa bogatim ljudima i mladim devojkama, pa je tako postao posrednik među klijentima koji su tražili hostese za raznorazne promocije; da od svega toga nije imao nikakve finansijske koristi i da ne zna jesu li devojke angažovane na tim poslovima stupale i u seksualne odnose sa „poslodavcima" i njihovim prijateljima. Jutarnji list piše da je krug poznatih klijenata tih «eskort dama» uistinu širok.

Ovoj istrazi su, kako piše riječki «Novi list» prethodile priče po kuloarima, o tome da neke «pevačice u usponu» svi znaju čime se bave, ali su se čule i javne konkretne optužbe da se neke manekenke prostituišu. Taj motiv je bio vidljiv u tabloidnim prepucavanjima pevačice Simone Šajn i njenog bivšeg supruga Ante Gotovca. Nacional je njenu ispovest objavio pod naslovom . u tekstu se kaže: «Imala je samo šesnaest godina kada je prvi put za seksualne usluge primila novac. Stoji to u optužnici Okružnog državnog tužilaštva u Krškom koja se vodila protiv danas 65-godišnjeg muškarca B. B…tadašnji ugostitelj iz jednog manjeg hrvatskog mjesta u blizini slovenske granice, bio je optužen da je godinu ranije u Sloveniji, na području općine Brežice, organizirao i na prostituciju poticao nekoliko djevojaka…» Navodno je posle jednog takvog javnog prepucavanja i počela istraga o temi o kojoj svi šapuću, a tabloidi pišu u krupnim naslovima.

Zanimljivo je da je ovu akciju «gašenja crvenog šuobiz-fenjera» sproveo Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iz Rijeke, iako je većina osoba obuhvaćenih istragom sa zagrebačkog područja, a policija sumnja da je središte prostitucije bio, navodno, salon za masažu privedenog Nebojše Paunovića u sklopu zagrebačkog Doma sportova.

Ta aktivnost je do sada bila gonjena - uslovno kažnjavana: Riječki Novi list piše da je u Rijeci Ante Petrović (59) nepravomoćno je osuđen na dve godine zatvora uslovno na pet godina, zato što je od 2005. do 2007. radi zarade organizovao i omogućio drugim osobama pružanje seksualnih usluga u noćnom klubu »Clinton« na Kozali. Tanja Milinković (31), konobarica u tom klubu, osuđena je na godinu dana zatvora, takođe uslovno na tri godine, kao i redar Marin Pogorilić (32) jer su pomagali u organizaciji pružanja seksualnih usluga. Petrović je putem novinskih oglasa u «Burzi» zapošljavao devojke za ples, pratnju i erotsku masažu i na taj način angažovao više devojaka iz Hrvatske, BiH i Srbije. Osim striptiza i erotske masaže devojkama je »otvorio« mogućnost dodatne zarade prodajom tela gostima lokala.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST