<< VESTI | | 14.07.2011 03:02

PRVI ZNAK: Potok Zmijanac kod Boljevca, 1. oktobar 2010

 

Potok, pun leševa

Iskopavanje tajne grobnice streljanih 1944. u potoku Zmijanac kod Zaječara. Naredbom o asanaciji terena takve grobnice su posle streljanja dobro prikrivane i maskirane, pa Državna komisija pretpostavlja da bi negde mogao postojati elaborat sa preciznom mapom stratišta

Na lokaciji Zmijanac kod Zaječara u četvrtak 14. jula počelo je iskopavanje dveju grobnica u kojima se verovatno nalaze posmrtni ostaci više desetina meštana okolnih sela koji su dovedeni iz Starog zatvora u centru Boljevca i tu streljani kao državni neprijatelji 1944.

Izveštač «Novosti» javlja da je rodbina onih koji su na tom mestu streljani između 16. i 18. novembra 1944. godine pokušala je da prisustvuje ekshumaciji, ali im je to zabranio istražni sudija Višeg suda u Zaječaru Ljubinko Stojanović, koji vodi ovaj slučaj. List citira i izjavu predsednik opštine Boljevac Nebojše Marjanovića da će, ukoliko se porodice ubijenih u ovom kraju saglase, posmrtni ostaci biti sahranjeni u zajedničkoj kosturnici na tamošnjem groblju, na kome će biti postavljena i spomen-ploča.

Državna komisija za otkrivanje tajnih grobnica streljanih između 1944. i 1946. radi na ovom slučaju od septembra prošle godine.

KAMEN I KOSTI: Potok Zmijanac kod Boljevca, 1. oktobar 2010

Na osnovu iskaza svedoka i sondiranja terena Državna komisija koja ispituje tajne grobnice zaključila je da su oni koji su tu streljani, tu i sahranjeni u više redova i da je jama s telima prikrivena kamenim pločama kako bi se onemogućio pristup i raznošenje kostiju.

Komisija je takav primer našla na dve lokacije, u pomenutom potoku Zmijanac i u mestu Guvnište kod Vlasotinaca.

Naredbom o asanaciji terena takve grobnice su i kasnije, posle streljanja dobro prikrivane i maskirane, pa Komisija pretpostavlja da bi negde mogao postojati elaborat sa preciznom mapom lokacija takvih grobnica.

«Nakon što smo fizički uklonili kamene ploče i iskopali oko 20 cm zemlje, ukazali su se delovi tela pobijenih. Pred nama se ukazao prvi leš, a ubrzo smo mogli nazreti i druge. Dalju ekshumaciju smo prekinuli smatrajući da je to posao za državne organe, stručnjake forenzičke struke i za Odbor za ekshumaciju Komisije...», piše u izveštaju Komisije o probnom iskopavanju 1. oktobra 2010.

Na imanju Petra Trujića komisija je 4. maja 2010. uočila da postoji improvizovani spomenik u obliku kamenog krsta, ali ne na samom mestu, već desetinu metara pored, na nepristupačnom terenu. Petar Trujić iz Boljevca, je prilikom kupovine placa 1974. od bivšeg vlasnika upozorenda se na tom mestu nalaze dve masovne grobnice s kraja 1944. godine, zbog čega on dugo nije mogao da proda navedeno imanje. Na kraju, prodao ga je Trujiću po simboličnoj ceni.

Lokalitet se nalazi u blizini puta za Zaječar, pored samog potoka, urastao je u nisko rastinje i koprive. Dimenzije su 30x10 metara, a pretpostavlja se na osnovu iskaza svedoka da je tu sahranjeno najmanje 40 tela.

Tela su plitko zakopana, a teren je vrlo mek, tako da su prema izjavama svedoka psi često razvlačili kosti stradalih, godinama nakon egzekucije. Premerom terena i probnim iskopavanjima utvrđeno je da se u tim grobnicama nalaze posmrtni ostaci streljanih.

Nakon otkrivanja lokaliteta (bila je prisutna i lokalna policija) upućen je zahtev za ekshumaciju Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru. Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je 29. decembra 2010. obavestilo komisiju da je Krivično veće tog tužilaštva odlučilo da pokrene postupak ekshumacije lokacije tajne grobnice Potok Zmijanac kod Boljevca, koji će voditi zajedno Tužilaštvo za ratne zločine i Više javno tužilaštvo u Zaječaru...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

>> Istražujući arhive, pre svega Bezbednosno-informativne agencije, članovi Komisije pronašli preko 70 odsto spiskova streljanih ljudi

Jedan stari protest

Jedan stari protest

SVAKI ČOVEK IMA PRAVO NA GROB: 1. oktobar 2011. potok Zmijanac, Boljevac

Srpski pokret obnove (SPO) zatražio je od Ministarstva pravde da ispita zašto nije izvršena ekshumacija žrtava "komunističkih odreda smrti" na lokaciji Potok Zmijanac kod Boljevca, izjavio je direktor SPO Aleksandar Jugović. Prema njegovim rečima, grobnica stoji mesecima otvorena, a bliži se zima koja će posmrtne ostatke izložiti dodatnoj eroziji. -Smatramo da je takvo ponašanje državnih organa neprihvatljivo, i apelujemo da se mošti 44 mučenika iz okolnih boljevačkih sela što pre ekshumiraju i hrišćanski sahrane na lokalnom groblju, a ne da se na ovaj način po drugi put ubijaju - naveo je Jugović u izjavi dostavljenoj agenciji Beta (22/11/2010)