REČNIK demagoških postupaka i procedura ili, popul(ar)istički rečeno, načina da se biračima "zamažu oči">

popul(ar)istički rečnik demagogije

http://www.demolizam.rs/

"Svaki građanin i njegovo pravo da bira iznova su postali najtraženija roba na političkom tržištu… Ako me prevare jednom, njihova je sramota, ali ako me prevare dva puta, sramota je moja…"

ceo tekst

Komentari:

od prvog      od poslednjeg
Peđa Voždovčanin,  31-03-2012 11:34:53
Baš lepo. Samo što ovom rečniku nedostaje kljulčna populistička parola poslednjih godina: I Kosovo, i Evropa. Ima li veće demagogije?
Peđa Voždovčanin

verdasco, čikago,  31-03-2012 11:41:59
Šta nas se tiče kako nas lažu, kad svi znamo da nas lažu. Nego, jel imate vi da objavite neku studiju o kriminalu, ono što ljude stvarno zanima, pa tu malo da se povede diskusija
Verdasco, Čikago

Goksi, Beograd,  31-03-2012 11:58:11
A najnoviji biser Jelene Trivan da biramo između rata i mira, šatro ako Toma dođe na vlast ponovo će nas bombarduju. Provalili bre Tadićevci da smo ih provalili da lažu kad zinu pa sad nešto kao zaoštravaju da nas preplaše Tomom kao pre 4 godine. To možda pali u Silikonskoj dolini
Goksi, Niš

Svetlana Krstić, Kragujevac,  31-03-2012 12:02:52
@ sonjica: A za koga da glasamo, za Tomu i Jorgovanku i Vučića
Svetlana Krstić, Kragujevac

Ljubomir,  31-03-2012 12:14:40
Šta je ovaj rečnik?Poziv na bojkot izbora?Ko ga ozbiljno shvati, taj će da se kloni od glasačke kutije.
Ljuba

jole,  31-03-2012 14:25:58
Jel to soroš?

marija,  31-03-2012 19:14:48
Boli me mozak od ovoga. Aktivizam gradjana srbije je ravan nuli. Da smo iole pametni pa da ih poteramo sve u... metlom !!!

mirjana ilic,  31-03-2012 21:50:31
Svaki rečnik,pa i ovaj koji nam nudite kao alat da bismo bolje razumeli način na koji nas u kampanjama koriste kao konzumente demagogoije i populizma u jeziku, nosilac je značenja. Kako ćemo protumačiti značenja to jest jezik koji se smatra ključem mišljenja, individualno je.Još je Dekart rekao da to što životinja ne ume da govori, ne znači da ona ima manje razuma, već da ga uopšte nema. Oslonimo se na sopstveni racionalizam, ne shvatajmo emocionalno njihove izjave, isključimo se. "Progovori pa da te jednom vidim" reče davno Sokrat. Ja bih dodala i "probaj da mi zamažeš oči".

Marijana Miljković,  31-03-2012 22:37:50
Ja bih ovaj rečnik nazvala rečnikom političke ispraznosti na globalnom/državnom nivou i nije nu čudo što se predstavnici političke strukture malo ili nimalo ne zamaraju time šta prosečni birač pomisli kada čuje izjave lokalno-palanačkog duha.Odgovornost u političkom izražavanju srpskih političara još se ne prepoznaje kao neophodnost, nema kriterijuma vrednosti. Jedna poslanica naglašava da se uporno šalju pogrešne poruke građanima što pokazuje da oni koji nas vrbuju nemaju želje da nešto promene i da sve stranke karakteriše strah od alternativa. Čuvajmo se populističkog oduševljenja, može da bude zarazan. Osećam se kao gledalac koji vidno iznerviran stoji ispred slike koju ne razume i koja mu "ništa ne znači" a trebalo bi da mu znači.

Maja Prelevic,  01-04-2012 08:24:34
Kampanja se zahuktava, živimo u društvu koje bismo mogli da okarakterišemo kao "okrugao kvadrat" (u psihologiji primer posredne denotacije),i koje smo sami odabrali na prethodnim izborima i vlastitim odnosom prema svim tim pitanjima podstakli razvoj šarlatanskog društva. U psihologiji postoji podela na "unutrašnje" i "spoljašnje" ljude. Prvi imaju veću elastičnost ponašanja. Drugi osećaju strah jer mali broj stvari pod njihovom kontrolom, skloni su sumnjama, dogmama. Kao takvi, skidaju odgovornost sa sebe, pokazuju nisku motivaciju jer ništa ne zavisi od njih. To su upravo oni koji podležu demagoškim i populističkim sugestijama i odbijaju da priznaju ličnu krivicu.Ima i onih kvazi-političkih aktivista koji su slučajno zalutali u poitičke vode odnosno neki oblik političke delatnosti a u stvari je ne podnose i iznutra je oštećuju.